Oguz Sahin . 19/11/2019
NLP, Nöro Linguistik Programlama ifadesinin kısaltmasıdır. Peki nedir bu Nöro Linguistik Programlama?
Nöro kelimesi, İngilizce’deki “neural” kelimesinin çeviri dilindeki karşılığı olup sinirsel, sinir bilimsel, nöronlarla ilgili anlamına gelmektedir. Linguistik ise, yine İngilizce kökenli olan “language” kelimesinin tıbbi çevirideki kelime karşılığı olup, dille ilgili, dile ilişkin anlamlarına gelmektedir.
Günlük hayatımızda farkında bile olmadan gerçekleştirdiğimiz davranışları ve algıladığımız düşünce süreçlerini ele alalım. Bunların birçoğu, alışkanlıklarımızın ya da ön kabullerimizin bize vermiş olduğu otomasyon ile gerçekleşmektedir. Bu süreçler içerisinde bilincimiz devre dışıdır ve karar mekanizmalarımız tamamıyla önceki deneyimlerimizin bize verdiği yönlendirmelere bağlıdır. İşte bu süreçleri incelemek, bu davranış ve algıları bilinç düzeyine getirmek için, Nlp eğitimi çalışmaları başlamıştır.
Davranış, düşünme ve algılama biçimlerimiz ve bunlar üzerindeki kontrolümüz üzerine yapılan bu çalışmalar, 1970li yılların sonunda Amerika’da başlamıştır. NLP’nin temel varsayımlarından biri "İnsanlar, kendi yaşamlarını istekleri doğrultusunda şekillendirebilmek ve gerek gördüğünde değiştirebilmek için ihtiyaç duyduğu tüm kaynaklara kendi içinde sahiptir." olarak belirtilmektedir. Yalnızca bu süreçler üzerindeki kontrolümüzü sağlayarak ve bu süreçleri yeniden bilinç düzeyine taşımak için NLP sıkça tercih edilen bir yöntemdir.
NLP, insanlar arasındaki iletişimi güçlendirmenin ve sağlıklı bir hale getirmenin yanı sıra, kişilerin hedeflerini keşfetmelerine, orunlarının çözümlerini araştırmalarına ve uygulamalarına da rehberlik edebilir. E-Sem Akademi ve uzman kadrosu eşliğinde alacağınız kaliteli NLP eğitiminde, NLP nedir ve nasıl uygulanır gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.